Voeding voor je genen – wat wordt hiermee bedoeld?

voeding voor je genen ff

Genetisch materiaal

Ieder mens is opgebouwd uit cellen. Elke cel bevat DNA. In het DNA liggen de genen, zo’n 20.000 stuks. Samen vormen zij ons genetisch materiaal. Ons genetisch materiaal is nog nagenoeg gelijk aan de tijd dat we ontstaan zijn, zo’n 40.000 jaar geleden.

Het DNA of onze genen brengen de meeste mensen in verband met hoe we eruit zien (kleur ogen, haar, lichaamsvorm en dergelijke) en de mogelijke erfelijke ziekten die we kunnen erven van onze ouders.

Maar onze genen zijn zoveel meer. Je kunt het zien als de software om ons lichaam draaiende te houden. Elk gen is een stukje code die één of meer opdrachten kan geven om allerlei stoffen aan te maken. Denk aan nieuwe lichaamscellen, bloed, immuunstoffen, hormonen, neurotransmitters en nog heel veel meer.

Een gen kan aan staan, het kan te snel werken, het kan te traag werken en het kan ook uit staan. In de meest optimale situatie staan alle genen aan en maken ze in de juiste snelheid allerlei stoffen aan.

Genen reageren op de leefomstandigheden

Onze genen reageren op onze leefomstandigheden. Heel lang hebben we in een natuurlijke omgeving geleefd waar we in balans waren met hetgeen we nodig hadden. Denk aan de tijd van de jager-verzamelaar. We kregen volop beweging, want zonder actie konden we geen voedsel vinden. De stress die we toen hadden was van compleet andere aard dan de stress die we nu ervaren. We leefden veel meer volgens de seizoenen van het jaar. En de voeding was compleet anders dan de voeding die nu door de meeste westerse mensen gegeten wordt.

Onze leefomstandigheden, en met name de voeding die we eten, zijn tegenwoordig vaak een complete mismatch met onze genen. Neem bijvoorbeeld de grote hoeveelheid zwaar bewerkte koolhydraten die de meeste mensen vaak dagelijks eten. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de genen die de insuline aanmaak regelen en die de insulinereceptoren op de celwand laat plaatsen compleet overbelast raken.

Als deze genen voor lange tijd overbelast worden gaan deze genen eerst een tijd extra hard aan het werk. Na verloop van tijd raken deze genen uitgeput en gaan minder hard werken. En houden deze omstandigheden veel te lang aan, dan schakelen deze genen zich (bijna) uit en geven nog amper opdracht om insuline en insulinereceptoren aan te maken.

Op dat moment heeft iemand (na jarenlang insulineresistent te zijn) diabetes type 2 ontwikkeld.

Je hebt voeding voor je genen nodig

Om je lichaam in een goede conditie te houden, of om te herstellen van een welvaartsaandoening is het nodig om voeding te nemen die wel past bij onze genen.

Het is verbazingwekkend hoe enorm sterk en veerkrachtig het lichaam is om ook weer te herstellen en om je genen weer in balans te krijgen zodat je kunt herstellen van bijvoorbeeld insulineresistentie of diabetes type 2.

Vanuit de orthomoleculaire- en evolutionaire geneeskunde is er heel veel kennis over hoe je je lichaam op een juiste manier verzorgd en wat dit doet voor de werking van je genen.

De artikelen en cursussen die je op deze site vind zijn geschreven op basis van kennis over hoe je op een moderne manier oergezond kunt worden en blijven.

Voeding voor je genen dus.

Gerelateerde artikelen

portret Lacina van der Wagen - Couperus

Over de auteur

Lacina vd Wagen- Couperus is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut en schrijft blogs over voeding en gezondheid. Met haar kennis wil ze mensen bewust maken dat een oergezonde leefstijl belangrijk is om zo fit mogelijk te blijven. En als je een welvaartsaandoening hebt, hoe je deze met een oergezonde leefstijl vaak weer om te keren is. Daarnaast werkt Lacina in Praktijk van Nature in Leeuwarden. Hier behandeld ze mensen met diverse klachten; van hormonale klachten, allergieën en intoleranties tot aan onbegrepen klachten.

Cursussen

Interessant? Deel dit artikel en help anderen om oergezond te worden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Overzicht cursussen

klik op een cursus voor meer informatie. En vraag daar direct de gratis tips aan die je op weg helpen om je klachten te verminderen.

Of ga terug naar de homepagina.

Scroll naar top