“Er gaat niets boven een eigengemaakte tomatensoep”
Benodigdheden:
- 2 pakken gezeefde tomaten (à 400 gram)
- 1 liter water
- Halve courgette in kleine blokjes
- Een halve prei
- Kleingesneden ui of 2 kleingesneden sjalotten
- Kleingesneden wortel
- 2 bouillonblokjes (biologisch, zonder E621 – glutamaten) – kies voor een groentebouillon als je een vegetarische soep maakt en voor runderbouillon als je gehaktballetjes toevoegt
- 200 gram soepballetjes of zelf soepballetjes draaien van gekruid rundergehakt.
- Scheutje olijfolie
- Naar keuze: een paar eetlepels rode pesto
- Kruiden naar keuze: italiaanse mix, versgehakte of gedroogde basilicum, oregano, peper
Bereiden:
- Voeg de gezeefde tomaten en het water in een grote pan en zet deze op een hoog vuur.
- Voeg alle gesneden groeten toe.
- Verkruimel de bouillonblokjes en voeg deze ook toe.
- Extra kruiden zoals basilicum ook toevoegen. Ook de olijfolie en de eventuele pesto kun je al toevoegen
- Zodra de soep kookt voeg je de gehaktballetjes toe en brengt de soep weer aan de kook. Daarna het vuur zacht draaien, deksel op de pan en gaar laten koken
- Proef voor het opdienen even of de smaak goed is en voeg desgewenst nog wat extra kruiden toe.
Tip:
- Wil je een romige soep, voeg dan in plaats van pesto een scheut room toe.
- Voor een maaltijd soep kun wat pasta of gekookte kikkererwten toevoegen. Om het oergezond te houden voeg je pasta op basis van linzen toe. Deze vind je in de meeste supermarkten bij de pasta’s. Je kunt bijvoorbeeld vermicelli maken van de linzenspaghetti van de Albert Heijn, door deze in kleine stukjes te breken. Voeg je kikkererwten toe, spoel ze dan eerst goed onder de kraan af. Zo spoel je de saponinen weg.
- Je kunt altijd meer soorten groenten en kruiden naar smaak toevoegen