Benodigdheden:
- 250 gram spekjes of ander vlees zoals gehakt, draadjesvlees of rundersaucijsjes (in stukken gesneden)
- 1 kilo zoete aardappelen
- 500 gram zuurkool (spoel deze goed met water uit in een vergiet!)
- 1 appel in stukjes of verse stukjes ananas
- 75 gram geraspte kaas
- Optioneel: een handjevol rozijnen.
- 1 volle theelepel kerriepoeder
- 1 groente- of runderbouillonblokje
- Optioneel: een scheutje slagroom of een plantaardige kookroom en/of een klontje boter
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en kook deze in zo’n 15 minuten gaar in water. Zodra ze gaar zijn het water afgieten en de zoete aardappelen fijn stampen.
- Bereid ondertussen het vlees.
- Als het vlees gaar is voeg je de appel/ananas/rozijnen toe en roerbak je dit even mee.
- Verkruimel het bouillonblokje bij het vlees en voeg eventueel een scheutje slagroom, een plantaardige room en/of een klontje boter toe. Roer dit goed door.
- Voeg nu ook de kerriepoeder en de goed afgespoelde zuurkool aan het vleesmengsel toe. Goed doorroeren en opwarmen.
- Voeg tenslotte de gestampte zoete aardappelen aan het vleesmengsel toe en roer dit goed door.
- Stort de stamppot in een grote ovenschaal en bedek de zuurkoolschotel met de geraspte kaas.
- Plaats de stamppot zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat het kaas goudbruin in gebakken.
Tips:
Door het vlees weg te laten en eventueel wat extra kaas toe te voegen maak je de stamppot eenvoudig vegetarisch.