PCOS veroorzaakt door insulineresistentie?

pcos veroorzaakt door insulineresistentie

Waarschijnlijk is de grootste oorzaak van PCOS insulineresistentie. Als jij PCOS hebt en je hebt daarnaast een kinderwens is het daarom belangrijk om de insulineresistentie om te keren.

Wat is PCOS?

PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom en het heeft een grote invloed op de vruchtbaarheid. Bij een normale menstruatiecyclus worden er maandelijks enkele follikels in de eierstokken gevormd, waarvan er één uit rijpt tot een eitje. Tijdens de eisprong knap het follikel met het uitgerijpte eitje erin, deze wordt door de eileider opgevangen en de vrouw is op dat moment vruchtbaar.

Bij PCOS wordt er teveel testosteron aangemaakt waardoor de hormonale balans verstoord wordt. In de eierstokken ontstaan er teveel kleine follikels die moeilijk tot groei komen, waardoor er minder makkelijk een eicel uit rijpt. Ook de eisprong vind hierdoor niet altijd plaats en menstrueer je niet of minder vaak. Door PCOS vermindert de vruchtbaarheid sterk.

Ongeveer vijf tot tien procent van de vrouwen heeft een meer of minder ernstige vorm van PCOS. Hiermee is PCOS een grote oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Teveel testosteron door insulineresistentie en overgewicht

Er zijn twee hoofdredenen waarom vrouwen teveel testosteron aanmaken. Deze zijn:

 • Insulineresistentie: een teveel aan insuline. Insuline activeert het enzym cytochrome P450C17. Dit enzym bevordert de hoeveelheid testosteron. Insulineresistentie speelt bij de grootste rol bij PCOS.
 • Een te hoog vetpercentage: lichaamsvet maakt ook diverse hormonen aan waaronder testosteron. Testosteron wordt dus niet alleen door de mannelijke- en vrouwelijke geslachtsorganen gemaakt. Bij overgewicht maakt een vrouw daardoor meer testosteron aan dan gewenst. 

Daarnaast zijn er nog andere aspecten die de hormoonhuishouding ontregelen. Denk aan:

 • Stress
 • Slechte voeding (dit leidt ook vaak weer tot insulineresistentie, overgewicht en een tekort aan essentiële voedingsstoffen)
 • Vervuiling in milieu, voeding en famaceutische stoffen. Denk bijvoorbeeld aan weekmakers in plastic die de hormonale balans verstoren.
 • Weinig beweging (of juist extreem veel)
 • Epigenetica: als de genen van je ouders op het moment van bevruchting ook minder gevoelig reageerden op allerlei lichaamseigen stoffen en hormonen zoals insuline, krijgt het kind dezelfde ongevoeligheid ook mee. Dit is meestal omkeerbaar met een goede leefstijl.

Wat is Insulineresistentie

Bij mensen met insulineresistentie reageert het lichaam (lees de insulinereceptoren) minder gevoelig op het hormoon insuline. De insulinereceptoren brengen bij insulineresistentie de suikers uit het bloed minder goed naar de lichaamscellen. 

Hierdoor gaat het lichaam meer insuline vrijgeven om te zorgen dat de bloedsuikerspiegel toch binnen bepaalde marges blijft. Lukt dit niet meer, doordat de insulineresistentie zeer ernstig is geworden, dan kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden. Deze wordt dan te hoog en je spreekt dan van diabetes type 2. Diabetes type 2 is dus het laatste stadium van insulineresistentie.

Zodra het lichaam meer insuline moet aanmaken zorgt dit er ook voor dat er meer testosteron door de eierstokken wordt aangemaakt. Heb je overgewicht, dan zorgt je vetweefsel voor nog wat extra testosteron.

Een goede reden om aan te nemen dat PCOS inderdaad door insulineresistentie veroorzaakt wordt blijkt doordat in de reguliere geneeskunde metformine wordt voorgeschreven als succesvolle behandelmethode. Metformine is een medicijn dat de bloedsuikerspiegel verlaagt en wordt ook voorgeschreven bij mensen met diabetes type 2. 

Symptomen van insulineresistentie

Slechts 5% van de Nederlanders zijn nog compleet gevoelig voor insuline. Deze groep heeft geen overgewicht en zal voornamelijk uit jongeren bestaan en mensen die zich heel bewust bezig houden met voeding.

95% heeft een matige tot ernstige vorm van insulineresistentie, waarvan ondertussen meer dan 1,3 miljoen Nederlanders zo insulineresistent zijn dat ze diabetes type 2 hebben. Deze mensen kunnen een gezond gewicht hebben, want niet alleen mensen met overgewicht hebben ernstige insulineresistentie. Al komt overgewicht vaker voor naarmate de insulineresistentie erger wordt.

Je kunt insulineresistentie herkennen aan de volgende symptomen (je hoeft niet alle symptomen te hebben):

 • Futloos of alsmaar moe zijn
 • Extreem moe of slaperig worden na een maaltijd
 • Hongeraanvallen tussen de maaltijden door
 • Veel trek in zoetigheid
 • Extra vetopslag in de buikstreek
 • Droge mond (veel dorst)
 • Duizeligheid of desoriëntatie (onhelder gevoel in het hoofd)
 • Veel moeite met afvallen
 • Appelvormig figuur
 • Acne
 • Skin tags (uitsteeksel op de huid, zit voornamelijk in de nek en schouderstreek en wordt veroorzaakt door laaggradige ontstekingen)
 • Depressieve gevoelens
 • Oogklachten
 • PCOS (polycysteus ovariumsyndroom).
 • Door teveel aan testosteron ook mogelijk overbeharing op mannelijke lichaamsgebieden.
 • Hoge bloeddruk
 • Stemmingswisselingen

Waarschijnlijk herken je ook een aantal klachten die je door de PCOS ervaart die gelijk zijn aan de klachten die bij insulineresistentie horen. Zo zijn veel vrouwen met PCOS ook vaak moe en hebben vaak last van overgewicht (niet altijd, ook slanke vrouwen kunnen PCOS hebben!)

Oorzaak PCOS: insulineresistentie, overgewicht, teveel testosteron? De kip of het ei?

De manier van leven die we de laatste tientallen jaren in Nederland gewend zijn verstoord onze gezondheid op velerlei gebied. Onze leefstijl bestaat vaak uit teveel snelle koolhydraten, vaak eten, veel fabrieksmatige voeding met toegevoegde geur-, kleur en smaakmiddelen, veel stress, weinig beweging, verstoorde slaap. Kortom: ons leven is niet meer in balans met ons lichaam, oftewel onze genen en DNA.

Hierdoor ontwikkelen de meeste mensen in meer of mindere mate insulineresistentie. Maar ons hele lichaam kan niet optimaal functioneren doordat onze voeding en leefstijl niet in balans is met de natuur.

Insulineresistentie, PCOS, teveel aan testosteron, overgewicht….. het is een viceuze cirkel waarin je verkeert bij PCOS. Maar het omkeren van de insulineresistentie op een oergezonde manier, is de manier om PCOS te doorbreken.

Cursus insulineresistentie omkeren

Insulineresistentie kun je omkeren. Hiervoor heb ik een cursus van 15 weken ontwikkeld die je online volgt. In deze cursus zet je elke week je een nieuwe (kleine) stap waardoor je week na week je gezondheid verbeterd en je weer oergezond wordt. Deze stappen zijn goed doordacht en krijg je in een speciale volgorde. Hierdoor zet je de juiste stappen op het juiste moment zodat het omkeren van insulineresistentie niet zo moeilijk meer is.

Insulineresistentie zorgt er niet alleen voor dat je hormonale balans verstoord raakt waardoor je PCOS ontwikkeld. Maar het zorgt er vaak ook voor dat je makkelijk in gewicht aankomt en maar moeilijk afvalt en dat een hele reeks aan andere lichaamsprocessen steeds minder goed verloopt.

Het omkeren van insulineresistentie op een manier die past bij je genen en je DNA zorgt ervoor dat je een hele gezonde basis legt waardoor je weer de gezondste versie van jezelf wordt.

Deze cursus gebruikt de wetenschappelijke kennis en onderzoeken die er zijn over leefstijl, maar uiteraard wel in een modern jasje!

Door de cursus (elearning) insulineresistentie te volgen verander je in 15 weken tijd je leefstijl, zodat je insulineresistentie zal omkeren, de hormonale balans zal verbeteren en je geeft jezelf de grootste kans op herstel van PCOS. De nieuwe leefstijl past bij je genen, je DNA en daarom zal je hele lichaam en geest hiervan profiteren en wordt je de gezondste versie van jezelf.

Meer weten over de cursus of direct starten?

Op de cursuspagina van insulineresistentie omkeren vind je meer informatie over deze cursus.

Ook kun je op deze pagina ‘tips & weetjes om insulineresistentie om te keren’ aanvragen.

Cursus insulineresistentie omkeren

Gerelateerde artikelen

portret Lacina van der Wagen - Couperus

Over de auteur

Lacina vd Wagen- Couperus is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut en schrijft blogs over voeding en gezondheid. Met haar kennis wil ze mensen bewust maken dat een oergezonde leefstijl belangrijk is om zo fit mogelijk te blijven. En als je een welvaartsaandoening hebt, hoe je deze met een oergezonde leefstijl vaak weer om te keren is. Daarnaast werkt Lacina in Praktijk van Nature in Leeuwarden. Hier behandeld ze mensen met diverse klachten; van hormonale klachten, allergieën en intoleranties tot aan onbegrepen klachten.

Cursussen

Interessant? Deel dit artikel en help anderen om oergezond te worden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Overzicht cursussen

klik op een cursus voor meer informatie. En vraag daar direct de gratis tips aan die je op weg helpen om je klachten te verminderen.

Of ga terug naar de homepagina.

Scroll naar top