Het metabool syndroom – overgewicht, te hoge bloedsuikerspiegel, cholesterol en/of hoge bloeddruk

Het metabool syndroom blog

Bij veel Nederlanders ontstaan, zeker als ze wat ouder worden, klachten die als ze niet behandeld worden het risico op hart- en vaatziekten doen toenemen.

Bloeddrukmedicatie, cholesterolmedicatie (statinen), overgewicht en weinig energie; veel mensen denken dat dit erbij hoort als ze ouder worden. En als je ziet hoeveel mensen hier last van hebben, dan zou je bijna denken dat het ook normaal is.

Het probleem bij het metabool syndroom

Bij het metabool syndroom is er een probleem in de stofwisseling, ook wel het metabolisme of metabool systeem genoemd. Het lichaam kan niet goed meer reageren op de voeding die het aangeboden krijgt en er ontstaat een aandoening waarbij meerdere lichaamsprocessen verstoord worden.

Als er lange tijd een te grote disbalans is van wat het lichaam aangeboden krijgt (denk aan teveel snelle koolhydraten, junkfood, een overdaad aan frisdrank, etc.) en wat het lichaam nodig heeft, ontstaat er een te grote disbalans en kan het metabool syndroom ontstaan.

Wanneer heb je het metabool syndroom?

Het metabool syndroom wordt vastgesteld aan de hand van de volgende criteria:

  • De bloedsuikerspiegel is te hoog (nuchter gelijk aan of meer dan 5,6 mmol/l en niet nuchter gelijk aan of meer dan 7,8 mmol/l )of er wordt al gebruik gemaakt van diabetes medicatie.

daarnaast zijn er twee of meer van de volgende symptomen aanwezig:

  • Overgewicht. Te meten door de omtrek van je middel. Voor mannen is dat gelijk aan of meer dan 102 cm en voor vrouwen gelijk aan of meer dan 88 cm in omtrek.
  • Verhoogde triglyceridenwaardes (1,7 mmol/l of hoger).
  • Afwijkingen in de cholesterolwaardes. Het gaat om een laag HDL. Voor mannen lager dan 1,03 mmol/l en voor vrouwen lager dan 1,30 mmol/l. Dit criterium telt ook als je medicatie voor cholesterol neemt.
  • Een verhoogde bloeddruk. Een bovendruk die 130 mmHG of hoger is en een onderdruk die 85 mmHg of hoger is. Of het gebruik maken van bloeddrukverlagende medicatie.

Mensen met het metabool syndroom hebben een duidelijk energieprobleem: ze zijn altijd moe, hebben vaak een duf gevoel in het hoofd en zijn ook overdag vaak slaperig. Vooral na het eten is de slaap en/of dufheid vaak het ergst.

Daarnaast hebben ze vaak problemen met het zenuwstelsel. Je kunt denken aan een slechte concentratie en geheugenproblemen maar ook aan slecht kunnen presteren onder druk.

Het metabool syndroom ontwikkel je door verkeerde voeding, een zittende leefstijl (te weinig beweging), overgewicht (met name vet rond de buikstreek), stress en roken.

Complicaties bij het metabool syndroom

Als je het metabool syndroom hebt en dit niet omkeert leidt kan dit weer tot andere aandoeningen leiden zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, osteoporose, bepaalde typen kanker, jicht, depressie, vruchtbaarheidsproblemen, PCOS, chronische vermoeidheid, ziekte van Alzheimer, een snelle veroudering en andere klachten.

Metabool syndroom en de geneeskunde

In de reguliere geneeskunde krijgen de mensen met het metabool syndroom het advies om af te vallen en gezond te eten. Daarnaast krijg je medicatie voorgeschreven voor de aandoeningen waarmee je te maken hebt zoals bloeddrukmedicatie en statines bij een verhoogd cholesterol. En is je bloedsuikerspiegel boven bepaalde waardes dan kan het zijn dat je ook bloedsuikerverlagende medicatie krijgt voorgeschreven.

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde kijken we anders naar de behandeling van het metabool syndroom. Overgewicht, een te hoge bloedsuikerspiegel, te hoge cholesterolwaarden en bloedvetwaarden en een te hoge bloeddruk zijn allemaal het gevolg van een leefstijl die niet in balans is met wat ons lichaam werkelijk nodig heeft.

Door je leefstijl ten goede te veranderen pak je de oorzaak van het probleem aan. Automatisch zal je bloedsuikerspiegel, gewicht, cholesterolwaarden en bloeddruk verbeteren. Metabool syndroom is dan ook omkeerbaar.

Hulp nodig bij het omkeren van het metabool syndroom?

Wil jij het metabool syndroom omkeren dan kan ik je hierbij helpen. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van mensen bij het omkeren van het metabool syndroom.

Orthomoleculaire geneeskunde & het omkeren van het metabool syndroom

De mens is  genetisch nog nagenoeg gelijk aan de eerste homo sapiens van 40.000 jaar geleden.

Door te bestuderen hoe zij leefden en wat zij aten en dit te vertalen naar leefstijladvies in een modern jasje kun je welvaartsaandoeningen zoals het metabool syndroom omkeren en/of voorkomen.

Orthomoleculaire- en evolutionaire geneeskunde is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek. En een orthomoleculair therapeut leert wat ervoor nodig is om verschillende aandoeningen weer om te keren of te verbeteren als genezing niet volledig mogelijk is.

Het metabool syndroom is een vervelende aandoening die vaak van kwaad tot erger wordt. Een hele reeks aan lichaamsprocessen verlopen steeds minder goed, waardoor je gezondheid steeds verder stapje voor stapje achteruit gaat.

Wil jij het metabool syndroom omkeren dan kan ik je hierbij helpen. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van mensen bij het omkeren van het metabool syndroom.

Meer weten over de cursus of direct starten?

Op de cursuspagina van het metabool syndroom omkeren vind je meer informatie over deze cursus.

Ook kun je op deze pagina ‘7 tips & weetjes om het metabool syndroom om te keren’ aanvragen.

Cursus metabool syndroom omkeren

Gerelateerde artikelen

portret Lacina van der Wagen - Couperus

Over de auteur

Lacina vd Wagen- Couperus is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut en schrijft blogs over voeding en gezondheid. Met haar kennis wil ze mensen bewust maken dat een oergezonde leefstijl belangrijk is om zo fit mogelijk te blijven. En als je een welvaartsaandoening hebt, hoe je deze met een oergezonde leefstijl vaak weer om te keren is. Daarnaast werkt Lacina in Praktijk van Nature in Leeuwarden. Hier behandeld ze mensen met diverse klachten; van hormonale klachten, allergieën en intoleranties tot aan onbegrepen klachten.

Cursussen

Interessant? Deel dit artikel en help anderen om oergezond te worden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Overzicht cursussen

klik op een cursus voor meer informatie. En vraag daar direct de gratis tips aan die je op weg helpen om je klachten te verminderen.

Of ga terug naar de homepagina.

Scroll naar top