Havermout is net als boekweit een gezonde graansoort. Havermout bevat geen gluten en de koolhydraten worden relatief langzaam in je bloed opgenomen.
Benodigdheden per persoon:
- 40 – 50 gram havermout
- 250 ml water of alternatieve melk (ongezoete havermelk, amandelmelk, rijstmelk of kokosmelk)
- Halve theelepel kaneel
Bereiden:
Kook de havermout ongeveer 2 – 5 minuten in het water of in de melk, afhankelijk van hoe grof de havermout is.
Tip:
- Hou je van zoet, voeg dan een paar druppels stevia of een lepeltje erythritol toe.
- Let erop dat je geen sojamelk gebruikt. Sojamelk is niet gezond.
- Je kunt eindeloos variëren op dit basisrecept. Voeg bijvoorbeeld fruit toe zoals stukjes appel, banaan (met mate) en bessen. Voeg wat verwarmende specerijen toe zoals kardemom, nootmuskaat, gember, speculaaskruiden, kurkuma, kokos, cacao.
Je kunt ook wat (gehakte) noten, zaden of pitten toevoegen aan de pap. - Let erop dat je voor dit recept de kokosmelk gebruikt die als melkvervanger is bedoeld. Deze staat in de schappen naast de amandelmelk. De kokosmelk die je in blikjes of kleine pakjes in de supermarkt aantreft zijn 100 % kokosmelk. Dit is supergezond, maar zit bomvol calorieën en zijn niet geschikt voor dit recept. Wat je wel kunt doen is een scheutje pure kokosmelk gebruiken en deze dan aanvullen met water.