Exorfinen versus endorfinen

exorfinen versus endorfinen

Het endorfinesysteem beheerst de gezondheid

De meeste mensen associëren endorfine met geluk, sporten (runners high), verliefdheid of het eten van chocolade. Maar het endorfinesysteem is zoveel meer. Het bestuurt ons zelf herstellend vermogen. Het stuurt de genen, neurotransmitters, hormonen en het immuunsysteem aan. Het geneest het lichaam van stress, ziekten en andere vormen van belasting.

Een klein aantal andere functies:

  • Het vermindert allergische reacties
  • Stuurt het dopaminesysteem aan (Bij ADHD zie je een tekort aan dopamine)
  • Zorgt voor de beheersing van stress
  • Zorgt voor vitaliteit en energie

Het is daarom belangrijk om een goed werkend endorfinesysteem te hebben.

Signalen dat het endorfinesysteem uit balans is

Als de werking van het endorfinesysteem af neemt, neemt de stress in het lichaam en de psyche toe. Mogelijke klachten die na verloop van tijd kunnen ontstaan zijn dan:

  • Vermoeidheid en burn-out
  • Overmatige stress
  • Allergieën en astma
  • Allerlei immuun aandoeningen
  • AD(H)D
  • En een groot scala aan andere klachten

Hoe werkt het endorfinesysteem

Onze lichaamscellen beschikken over drie verschillende types endorfinereceptoren met elk hun eigen functies; kortweg de MOR, DOR en KOR. Een receptor is een soort slotje op een cel die alleen die stoffen opneemt die beschikken over de juiste sleutel. Ons lichaam maakt zelf endorfinen aan en deze binden zich aan de endorfinereceptoren. Gezamenlijk hebben ze de taak om te zorgen voor het lichamelijk en geestelijk evenwicht; voor onze gezondheid.

Waardoor neemt de werking van het endorfinesysteem af

Nu bestaan er ook lichaamsvreemde endorfinen die plaats kunnen nemen op de endorfinereceptoren. Deze worden exorfinen genoemd. Morfine (zware pijnstiller) is zo’n voorbeeld. Langdurige behandeling met morfine zorgt voor een verminderde werking van het endorfinesysteem. 

Al binnen een paar weken na gebruik van morfine ontwikkelen zich ADD-symptomen zoals concentratieproblemen, hoge stressgevoeligheid, wisselende stemmingen en motivatieproblemen. Dit komt omdat door de verminderde werking van endorfine, de werking van dopamine (zorgt voor concentratie) en cortisol (wordt vrijgegeven bij stress) ook afneemt.

Andere lichaamsvreemde endorfinen zijn exorfinen uit voeding. Deze vind je in gluten (tarwe), melk en soja. Als je gluten, melk en/of soja niet goed verdraagt/verteert dan verdringen deze exorfinen de lichaamseigen endorfine en kan het endorfinesysteem minder goed zijn werk doen.

Het door veredelen van onze tarwe heeft ervoor gezorgd dat het percentage exorfinen ontzettend is verhoogd ten opzichte van 100 jaar geleden. Hetzelfde heeft zich met de melk voorgedaan; de vroegere rassen, zoals de Friesbonte koe of de Jersey, had een veel kleinere hoeveelheid exorfinen in de melk en van een andere soort dan de tegenwoordige rassen (Frisian Holsteiners).

Meer redenen voor afnemende werking van het endorfinesysteem

De werking van het endorfinesysteem neemt af door een overmaat aan exorfinen, suiker, smaakversterkers (glutamaten zoals E621), geneesmiddelen, teveel aan stress en trauma’s. Door de afnemende werking neemt de stress in het lichaam en in de psyche toe. Dit leidt tot een grote diversiteit aan ziektebeelden van lichaam en geest.

Daarnaast is het zo dat de ouders tijdens de conceptie hun ‘stand van zaken’ qua endorfinesysteem meegeven aan het kind. Dus één of beide ouders met een niet optimaal werkend endorfinesysteem geeft dit door aan het kind. Zo wordt het kind al geboren met een niet optimaal werkend endorfinesysteem.

Kortom: onze huidige manier van leven, de stress en de overgang van natuurlijk voedsel naar geïndustrialiseerd voedsel, heeft een grote impact op het endorfinesysteem en daardoor op onze lichamelijke- en geestelijke gesteldheid.

Van een natuurlijke naar een chemische omgeving

De genen van onze voorouders hebben tienduizenden jaren vertoefd in een natuurlijke omgeving. Met de opkomst van de chemische revolutie in de 20e eeuw is daar snel verandering in gekomen. Nu worden gewassen bespoten, voeding bewerkt en we consumeren geneesmiddelen. Ook onze voedingsgewoonten zijn veranderd. Tarweproducten en zuivel (producten die veel exorfinen bevatten), suiker en junkfood hebben onze voorkeur. Vooral omdat ze zorgen voor een forse toename van endorfine en dopamine, dus een (kortstondig) goed gevoel.

Oergezond

Een gezond endorfinesysteem bereik je door voeding te eten en een leefstijl te hanteren die past bij je genen. Zowel de orthomoleculaire geneeskunde als de epigenetica houdt zich hier mee bezig. 

Veel mensen kennen orthomoleculaire geneeskunde wel, maar epigenetica is een vrij nieuwe wetenschap die zich bezig houdt met de invloed van omgevingsfactoren zoals voeding, stress en beweging op onze genen, ons DNA.

Wil je meer over epigenetica weten, klik dan hier. Link naar Epigenetica

Gerelateerde artikelen

portret Lacina van der Wagen - Couperus

Over de auteur

Lacina vd Wagen- Couperus is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut en schrijft blogs over voeding en gezondheid. Met haar kennis wil ze mensen bewust maken dat een oergezonde leefstijl belangrijk is om zo fit mogelijk te blijven. En als je een welvaartsaandoening hebt, hoe je deze met een oergezonde leefstijl vaak weer om te keren is. Daarnaast werkt Lacina in Praktijk van Nature in Leeuwarden. Hier behandeld ze mensen met diverse klachten; van hormonale klachten, allergieën en intoleranties tot aan onbegrepen klachten.

Cursussen

Interessant? Deel dit artikel en help anderen om oergezond te worden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Overzicht cursussen

klik op een cursus voor meer informatie. En vraag daar direct de gratis tips aan die je op weg helpen om je klachten te verminderen.

Of ga terug naar de homepagina.

Scroll naar top